سس بشامل چیست؟ و چرا در لازانیا استفاده می شود؟
وقتی اسم لازانیا میاد، ناخودآگاه ذهن همه ما پر میشه از لایههای ورقههای خوشمزه، گوشت چرخکرده، پنیر پیتزا و یک سس سفید خامهای که همه چیز رو بهم میچسبونه. اون سس سفید همون سس بشامله. ولی واقعا سس بشامل چیست؟ چرا تو لازانیا انقدر مهمه که بدون اون انگار یه چیزی کمه؟
تو این مقاله هم با تاریخچه این سس فرانسوی آشنا میشیم، هم طرز تهیهاش رو قدم به قدم یاد میگیریم و هم میگیم چرا حضورش تو لازانیا ضروریه.
تاریخچه سس بشامل
سس بشامل برای اولین بار در آشپزی فرانسوی ظاهر شد. اسمش رو از “لوئیس دو بشامل” گرفته که یه درباری فرانسوی تو قرن هفدهم بوده. البته بعضیا میگن این سس رو سرآشپزای ایتالیایی به فرانسه آوردن و اونجا معروف شد.
این سس پایه، جزو سس های مادر در آشپزی فرانسه حساب میشه. یعنی خیلی از سسهای دیگه مثل سس مورنی یا سس خامه ای قارچ از همین بشامل درست میشن.

یه لازانیا عالی بدون ادویه پاپریکا امکانپذیر نیست! همین حالا سفارش بده.
سس بشامل چیست؟
به زبان ساده، سس بشامل ترکیبی از کره، آرد و شیر هست. وقتی کره و آرد رو با هم تفت میدی یه چیزی درست میشه به اسم رو (Roux) که پایهی این سسه. بعد شیر داغ رو بهش اضافه میکنی تا یه سس سفید و صاف درست بشه.
این سس بافت خامهای و طعم ملایمی داره و باعث میشه لازانیا یا هر غذای دیگهای حالت چسبندگی پیدا کنه.
چرا در لازانیا از سس بشامل استفاده میشود؟
- چسبندگی لایهها: لازانیا بدون سس بشامل مثل کیک بدون خامه است. این سس لایهها رو به هم میچسبونه.
- بافت نرم و لطیف: آرد و شیر باعث میشن لازانیا خشک نشه و بافت نرم داشته باشه.
- طعم ملایم: طعم سس بشامل به گوشت و ادویهها تعادل میده و همه چیز رو خوشمزهتر میکنه.
- ظاهر جذاب: وقتی روی لازانیا سس بشامل میریزی و بعد روش پنیر پیتزا اضافه میکنی، موقع پخت یه روی طلایی و کشدار عالی درست میشه.
مواد لازم برای تهیه سس بشامل خانگی
| مواد اولیه | مقدار |
|---|---|
| کره | 50 گرم |
| آرد سفید | 3 قاشق غذاخوری |
| شیر | 3 لیوان |
| نمک | نصف قاشق چایخوری |
| فلفل سیاه | نصف قاشق چایخوری |
| جوز هندی (اختیاری) | نوک قاشق چایخوری |
طرز تهیه سس بشامل مرحله به مرحله
1. آماده کردن رو (Roux)
- کره رو توی یه قابلمه روی حرارت ملایم آب کن.
- آرد رو اضافه کن و حدود 2 تا 3 دقیقه هم بزن تا خامی آرد گرفته بشه و رنگش کمی تغییر کنه.
2. اضافه کردن شیر
- شیر رو که از قبل داغ کردی، کم کم به مخلوط کره و آرد اضافه کن.
- همزمان با همزن دستی هم بزن تا گلوله نشه.
3. طعمدهی
- نمک و فلفل سیاه رو اضافه کن.
- اگه دوست داشتی کمی جوز هندی هم اضافه کن تا طعم سس خاصتر بشه.
4. غلظتدهی
- حدود 5 تا 7 دقیقه هم بزن تا سس به غلظت ماست رقیق برسه.
- حالا سس بشامل آماده است و میتونی برای لازانیا یا هر غذای دیگه استفاده کنی.

لازانیا بدون ادویه ماکارونی چیزی کم داره! همین حالا از فروشگاه برمن فود تهیه کن.
نکات طلایی در تهیه سس بشامل
- همیشه شیر رو داغ اضافه کن تا گلوله نشه.
- آرد رو زیاد تفت نده چون رنگ سس تغییر میکنه.
- اگه سس خیلی غلیظ شد، کمی شیر اضافه کن.
- اگه خیلی شل شد، چند دقیقه بیشتر روی حرارت بزن.
استفادههای دیگه از سس بشامل
سس بشامل فقط برای لازانیا نیست. توی کلی غذای دیگه هم کاربرد داره:
- روی ماکارونی
- داخل کروکت سیبزمینی
- برای گریتن سبزیجات
- همراه با فیله مرغ یا ماهی سوخاری

برای طعم بهتر سس گوشت لازانیا، از ادویه کاری برمن فود استفاده کن.
راز خوشمزگی لازانیا با سس بشامل
خیلی از سرآشپزها معتقدن لازانیا بدون سس بشامل یه غذای ناقصه. این سس نقش متعادلکننده رو بازی میکنه؛ یعنی ادویههای تند گوشت و ترشی گوجه رو متعادل میکنه.
نتیجهگیری
حالا دیگه میدونی سس بشامل چیست؟ و چرا تو لازانیا انقدر مهمه. این سس ساده اما کاربردی، یکی از رمزهای خوشمزگی خیلی از غذاهای معروف دنیاست. پس دفعه بعد که خواستی لازانیا درست کنی، حتما وقت بذار و سس بشامل رو خودت آماده کن.
سوالات متداول
سس بشامل چیست؟
یه سس سفید فرانسویه که با کره، آرد و شیر درست میشه و در لازانیا و خیلی غذاهای دیگه کاربرد داره.
آیا میشه سس بشامل رو از قبل درست کرد؟
بله، میتونی سس رو آماده کنی و تا 2 روز توی یخچال نگه داری. فقط موقع استفاده کمی شیر اضافه کن و دوباره گرمش کن.
آیا میشه بدون کره سس بشامل درست کرد؟
میشه از روغن زیتون یا روغن گیاهی استفاده کرد، ولی کره طعم بهتری میده.
آیا لازانیا بدون سس بشامل هم خوشمزه میشه؟
میشه، ولی بافت و طعمش خیلی فرق میکنه. سس بشامل لازانیا رو حرفهایتر و خوشمزهتر میکنه.
چطور سس بشامل غلیظتر میشه؟
یا آرد بیشتری تفت بده یا زمان بیشتری روی حرارت بذار تا آبش کمتر بشه.